#FinEduVr lentotoiminnan kokemuksia

#FinEduVr lentotoiminnan kokemuksia

kansi-2014-2015-4jakso

Lue Science kurssin julkaisu klikkaamalla tätä kuvaa.

Virtuaalitodellisuus #FinEduVr hankkeemme on tutkinut myös miehittämättömien lentolaitteiden mahdollisuuksia oppimisympäristöjen tekemiseksi. Olemme aloittaneet Klassikalla lentotoiminnan omalla 3D tulostetulla dronella, jonka opiskelijat tuottivat itse 3D Science kurssilla sivutuotteena.  Dronen kasaaminen oli sinällään oli jo oppimiskokemus, kun projektin aikana paneuduttiin 3D tulostamiseen ja drone tekniikan asentamiseen sekä kauko-ohjaimen ohjelmointiin kyseseen droneen. Lue lisää 3D Science kurssin kokemuksista tästä julkaisusta.

Tämä oli lähtölaukaus sille, että lentotoiminta laajeni myös #FinEduVr hankkeessa. Hankkeen ensimmäinen Drone oli DJI Phantom Pro3, joka hankittiin opettaja Lari Härkösen suosituksesta, joka jo lensi omaksi harrastuksekseen Phantomia. Lari koulutti hankkeen henklökunnan ja on ollut mukana kantavana voimana erilaisten uusien lentokokeilujen ja esittelyiden aikana. Hämeenlinnan ITK messujen suorat LIVE lähetykset ovat olleet hienoja uusia avauksia joita olemme voineet esitellä lentolaitteen videokäytöstä. Tämä ITK2016 lento ja monia muitakin lentokuvauksia löytyy #FinEduVr Youtube kanavalta.

Kokemuksen karttuessa lentotoiminnasta nälkä tietysti kasvoi syödessä ja toinen uudempi versio DJI Phantom4 tilattiin. Uudessa Phantomissa on paljon lisäominaisuuksia ja automatiikkaa, joka helpottaa turvallista lentämistä. Tässä kohtaa myös paine lukiolaisten päästä lentolaitteiden ohjaimiin kasvoi. Tähän asti hankkeemme vastuulliset #FinEduVr koordinaattorimme ovat vain saaneet lentää Phantomeilla, koska lentämiseen liittyy paljon vastuukysymyksiä.  Kuin tilauksesta törmäsimme Suomalaisiin ilmailualan ammattilaisiin Insta Airhowssa, jotka olivat tuottaneet laadukkaan ja jo viranomaiskäyttöönkin laajentuneet RPAS-verkkokurssin (RPAS, Remotely Piloted Aircraft System) miehittämättömien lentolaitteden kouluttamiseksi. Kurssi on

dav

Opiskeljoiden harjoittelua DJI Phantom4:lla ja Samsung VR kamera kyydissä.

maksullinen, mutta hankkeemme näki sen tarpeelliseksi investoida, että lukiolaiset voisivat operoida Phanttomeita laajemminkin oppimisen näkökulmasta. Verkkokurssille ilmoitettiin kaksi lukiolaista kolmesta lukiosta, joten hanke on kouluttanut kuusi ”lentäjää” operoimaan turvallisesti Phanttomeilla.  Käytännön lentokoulutus on tety koordinaattoreiden hankkimalla osaamisella. Tämä ei poista koordinaattoreiden vastuuta, jos jotain tapahtuu lentolaitteen ja opiskelijan toiminnasta, mutta se antaa nuorelle selkeän näkemuksen ja koulutuksen miten vastuullisesti miehittämättömillä lentolaitteilla operoidaan.

Olemme olleet ensinnäkin tyytyväisi DJI Phantom lentolaitteisiin, mutta myös niiden käyttökelpoisuuteen tuottaa kuvamateriaalia erilaisista oppimisympäristöistä oppilaitoksen läheisyydessä tai kauempanakin. Yksi selkeitä esimerkeistä on Äidinkielen kurssin (ÄI6) Eemilän kotiseutumuseon alueen lentokuvaaminen ja kotiseutumuseon pihapiirin ja rakennusten 360 kuvaaminen, jolloin saadaan parempi käsitys maatitilan muodosta ja mm. rakennusten sijoittelusta. Tämän kaltaisia tuotantoideoita syntyy kokoajan ja toivomme, että ajanmittaan pystymme antamaan opiskeljoille tuottamiseniloa ja sitä kautta oman oppimisen esilletuomisen mahdollisuuksia luokkahuoneen ulkopuolella ja sen yläpuolella tässä tapauksessa.

Tähän loppuun lyhyesti kuvakokoelmaa oman lentämisen iloisia hetkiä viimeisen vuoden ajalta ja ITK2017 nähdään maassa ja taivaalla :-)

Yhteystiedot

Aki Puustinen - koordinaattori, rehtori
aki.puustinen@edu.muurame.fi, 040 7616178, @apuustin
Jukka Sormunen - koordinaattori, rehtori
jukka.sormunen@kuopio.fi, 044 718 4542, @sormuju
Timo Ilomäki - koordinaattori, lehtori
timo.ilomaki@jao.fi, 040 3414825, @ilotimo

© FinEduVR 2015-2017