Googlella on mennyt lujaa viimeiset kuukaudet Google Cardboardin ja 360-katselun kehittämisessä. Kun puhutaan Cardboardista, tarkoitetaan 36o-kuvattujen videoiden ja kuvien katselua pahvikehikkoon asetetun puhelimen kautta. Viimeisen kuukauden aikana pahvilaseja on jaettu mm. miljoona kappaletta NY Timesin lukijoille. Lisäksi Google on aloittanut Cardboard-ohjelman monissa kouluissa Yhdysvalloissa. Edullinen pahvikehikko (5-10 euroa) ja opiskelijan oma älypuhelin mahdollistavat uuden tavan tuottaa edullisesti ja nopeasti 360-ympäristöjä. Cardboardeille on myös olemassa valmiita sovelluksia, esimerkkinä Play-kaupan Google Cardboard -sovellukset.
Google on myös perustanut #360Youtube-kanavan, jossa voi julkaista 360-videoita. Cardboard-sovellusta klikkaamalla pääsee suoraan #360-valikkoon ja Cardboard-logoa klikkaamalla sovellus splittaa videon katseluun sopivaksi. Lisäksi uutena ominaisuutena nyt kaikki entisetkin Youtube-videot ovat katsottavissa pahvilaseilla ns. elokuvateatterinäkymässä. Erona virtuaalilasien kuten Samsung Gear VR:n Netflix-teatteriin on pienempi läsnäolon tunne. Cardboardilla kyse on katsomisesta ja kokemisesta. Mobiililaitteella avataan Youtube-sovellus, klikataan valittu video auki ja oikeasta yläkulmasta valikosta aukeaa Cardboard-logo, klikkaus ja puhelin pahvilaseihin.

Pahvilasien rinnalle on alkanut ilmestyä myös uudenlaisia malleja. Nämä suomalaisen valmistajan puhelimeen kiinnitettävät linssit olivat erinomaiset.
360-ympäristöjä voi kätevästi kuvata esim. Googlen oman kamerasovelluksen avulla. Photospeare ohjaa kuvaajaa ja noin 25-30 kuvaa myöhemmin on 360-kuva valmis. Konneveden kouluissa on hyödynnetty juuri Googlen kamerasovellusta. Konneveden yläkoulun peliviikon 360-kuvat sekä Konneveden virtuaalilukio 360. Toinen erinomainen vaihtoehto on käyttää Ricoh Theta -kameraa, josta tässä blogissa on kerrottu jo aiemmin.
Kuvan voi ladata myös erilaisiin 360-palveluihin, kuten Round.Me, jossa kuvia voi katsoa myös Cardboardeilla. Googlen katunäkymäsovellus puhelimessa käyttää samaa kameraa ja 360-kuvan voi tallentaa suoraan Googlen karttapalveluun. Google Street View sisältää nyt myös mahdollisuuden katsoa palvelua pahvilaseilla.
Kynnys Cardboardien ja 360-ympäristöjen kokeiluun on jo nyt matala. Ennustan, että vuoden kuluessa monet oppilaitokset ovat hyödyntäneet vahvassa uudessa nosteessa olevia 360-ympäristöjä. Kertokaa kokemuksistanne esimerkiksi FB:n Virtuaalitodellisuus oppimisessa -ryhmässä.