#FinEduVr -hankkeen matka Kalifornian kehittyville virtuaalitodellisuuden kehityshautomoihin ja VisionSummit 2016 -konferenssiin.

12592463_1764506537094075_2059415134308437245_n

Aki, Jukka ja Timo – VisionSummit16, Hollywood, CA

#FinEduVr hankekoordinaattorit rehtori Aki Puustinen, lehtori Timo Ilomäki ja allekirjoittanut tekivät mittavan verkostoitumis- ja tutkimusmatkan virtuaalitodellisuuden tyyssijaan San Fransiscon Piilaaksoon ja Los Angelesissa ensimmäistä kertaa Unityn järjestämään VisionSummit 2016 konferenssiin.

Vuodesta 2016 povataan virtuaalitodellisuuden läpimurtoa myös koulutuksessa. Tällä hetkellä kaikki digitaalisilla markkinoilla toimivat yritykset tutkivat virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksia, ja seuraavan aallon yleensä muodostavat oppilaitokset ja koulutussektori. Juurinkin tästä syystä #FinEduVr päätyi Kalifoniaan.

Neljän lukion #FinEduVr -Virtuaalitodellisuus ja elämyksellinen oppiminen -hanke käynnistyi elokuussa 2015. Lukiot kehittävät virtuaalisia oppimisympäristöjä, 360-kuvausta ja testaamme erilaisia virtuaalilaseja. Hanketta tukee Opetushallitus, joka näkee virtuaalitodellisuuden yhtenä tulevaisuuden oppimispaikkana.

20160208_132714

Google Education, Mountain View, CA

Maailman arvokkaimmaksi yritykseksi arvioitu Google on julkaissut jo Yhdysvalloissa Google Expeditions virtuaalitodellisuuden ympäristön. Kävimme Googlen Education yksikössä Palo Altossa neuvottelemassa mahdollisuudesta olla mukana tässä kehittämisessä. #FinEduVr -hankkeen tavoitteena on tuoda Expedition-ympäristö ensimmäisenä Suomeen ja kehittää sinne yhdessä hankelukioiden kanssa lukio-opetukseen soveltuvia ympäristöjä ja levittää tietoutta kaikille Suomen oppilaitoksille sekä aloittaa omaa tuotantoa virtuaalitodellisuuden käyttämiseksi opetuksessa.

Myös peliteollisuus kehittää jatkuvasti uusia laajennetun (lisätyn todellisuuden AR) ja virtuaalitodellisuuden (VR) konsepteja. Sony Playstationin pääkehityskohde on nimenomaan virtuaalinen pelikonsepti ja virtuaalinen pelikokemus. #FinEduVr hankelukioiden opiskelija- tiimiit ovat osallistuneet Kuopiossa jo kahdesti Game Jam -tapahtumaan, josta viimeisin oli GlobalGameJam 29.-31.1.2016, mikä on maailman suurin pelikehitystapahtuma. GameJameissä opiskellaan pelikoodausta ja pelien kehittämistä sekä myös pelataan erilaisia pelejä. Unity on 90 prosenttisesti virtuaalipelien kehitysalusta, ja sen koulutusta tullaan kehittämään GameJamien yhteydessä.

20160208_125146

Kehityshautomo Boost vc

Yhteistyökumppaneistamme Vizor.io on selainpohjaisena virtuaaliympäristöjen alustana erittäin monipuolinen ja mahdollistaa opiskelijoiden omatoimisen työskentelyn 360-kuvien ja 3D-animaatioiden kanssa.

Vizor olikin Boost.vc hautomossa edellisellä kierroksella ja heidän hyvien kontaktien kautta mahdollistui myös #FinEduVr tiimin vierailu suoraan Boost VC kehityshautomossa, jossa haudotaan pelkästään virtuaalitodellisuuden kanssa toimivia yrityksiä. Tämän kertaisessa kolmen kuukauden boostissa oli 25 yritystä, joihin meillä oli ilo tutustua ja solmia yhteistyökumppanuus sopimuksia. Seuraavaksi aloitamme Unityn koodikielen alkeita, koska valtaosa peleistä ja virtuaaliympäristöistä tehdään kyseisellä ohjelmalla.

Yritysyhteisöt ovat uusi yrittäjyyden toteutumisen muoto. Myös oppilaitosmaailman lähentyminen yritysyhteisöjen suuntaan on jo toteutumassa ja on merkittävä kehityskomponentti koulutuksen kehittämisessä tulevaisuudessa. Matkan kohteena ollut Boost VC eli virtuaalitodellisuutta kehittävien yritysten hautomo oli silmiä avaava kokemus.

Olemme siis monessa asiassa uuden edessä – yritystoiminnassa, virtuaalisessa oppimisessa ja teknologiassa. Jopa NASAn mukaan muutaman vuoden kuluttua kuka tahansa voi olla avaruusmatkalainen virtuaalisesti. Tulemme laajalti kokemaan avaruusmatkailun virtuaaliympäristöjen ja laitteiden avulla, jopa monipuolisemmin kuin paikan päällä itse avaruudessa. Näille astronauteille on annettu uusi nimikin – telenautti.

12717667_1128782647146138_414450562231524633_n

Kuvassa vasemmalta: Pääkonsuli Juha Markkanen ja Commercial Attaché Jussi Salonen.

Matkan päätteeksi saimme kunnian vierailla myös Suomen Los Angelesin pääkonsulaatissa, jossa pääkonsuli Juha Markkanen otti meidät innostuneena vastaan. Saimme hyvän läpileikkauksen Kalifornian taloudellisista kehitystrendeistä pääkonsulilta sekä Commercial Attaché Jussi Saloselta erittäin hyvää tietoa yrityksistä joidenka kanssa meidänkin kannattaa toimia jatkossa Kaliforniassa.

VisionSummit2017 siis siintää jo katseissamme ja uskomme että Suomalaisella VR osaamisella onkin jo oma paikkansa Hollywoodin VR tähdistössä!

Yhteistyökumppanuuksia joiden kanssa on sovittu eri tasoista yhteistyötä #FinEduVr hankkeen kanssa.

  1. Virtual reality and photogrammetry content development
  2. The Google Expedition pioneer program
  3. School program Foundry10
  4. Suomen Los Angelesin pääkonsulaatti

 

Lisää kuvavirtaa myös #FinEduVr Instagramista.

instagram

Yhteystiedot

Aki Puustinen - koordinaattori, rehtori
aki.puustinen@edu.muurame.fi, 040 7616178, @apuustin
Jukka Sormunen - koordinaattori, rehtori
jukka.sormunen@kuopio.fi, 044 718 4542, @sormuju
Timo Ilomäki - koordinaattori, lehtori
timo.ilomaki@jao.fi, 040 3414825, @ilotimo

© FinEduVR 2015-2017